Project Description

Pennybank Chambers | Clerkenwell

This retained façade refurbishment project regenerates a six storey office building in Clerkenwell within a conservation area to provide contemporary commercial office space.

Milieu has delivered a full MEP design from concept stage.

Ventilation was designed by re-stacking floor levels and using a floor ventilation system by AET Flexible Space which uses the raised access floor void to crate an air ventilation path which eliminates the need for ceiling based services, duct and pipework and vertical AHU units located in conditioned air module units (risers) which have been given a vertical wooden aesthetically pleasing containment. All six commercial floors are supplied with chilled or warmed air via a number of recessed floor fan terminals. The ‘fantiles’ provide local control of the temperature and air distribution and wall mounted controllers also monitor CO2 and humidity levels.

This services solution has allowed for a refinement of the original exposed structure with services concealed and integrated including uplighting, providing a sleek finish and the maximum amount of lettable space for client GMS.  The upper floor levels benefit from natural light and maximised floor to ceiling heights which works excellently in an older building such as this where a lowered ceiling would partially obscure the original windows which are curved around the building.

Photos copyright  alanwilliamsphotography.com 

Client: GMS Estates

Location: London

Project Type: Commercial Office

Status: Completed


Architect: Emyrs